Tausta

Novellikilpailun historiaa

Novellikilpailu perustettiin vuonna 1996 Gummeruksen entisen toimitusjohtajan Ahti Sirkiän aloitteesta. Digitaalinen painotekniikka oli tuonut vähälevikkisten kirjojen tekemiseen uusia mahdollisuuksia, joita haluttiin hyödyntää kun koottiin kilpailun parhaita novelleja antologiaksi. Yhteistyökumppaneiksi pyydettiin Nuoren Voiman Liittoa, jolla oli hyvä tuntuma lahjakkaiden kirjoittajien kenttään, ja Xeroxia, joka edusti uuden painotekniikan osaamista.

Kilpailutöiden esikarsinnan suorittaa NVL:n ja Gummeruksen edustajista koottu esiraati. Varsinaiseen kilpailuraatiin kuuluu näiden lisäksi kaksi kirjailijajäsentä.

Kilpailuraadissa on vuosien varrella ollut useita nimekkäitä kirjailijoita ja kirjallisuuselämän vaikuttajia, muiden muassa Silja Hiidenheimo, Kaija Valkonen, Tomi Kontio, Petri Tamminen, Laura Honkasalo ja Mikko Rimminen.

Kilpailu on vuosien saatossa toiminut ponnahduslautana kymmenille tuleville kirjailijoille, joiden joukossa ovat esimerkiksi Armas Alvari, Turkka Hautala, Essi Henriksson, Riku Korhonen, Tuomas Kyrö, Sofi Oksanen, Jussi Siirilä ja Marisha Rasi-Koskinen.

 

Novellit 1996–2011

Martti Joenpolvi

Vuonna 2005 kilpailun kymmenvuotisjuhlien lähestyessä kilpailun profiilia haluttiin nostaa, ja sen nimi muutettiin Martti Joenpolven novellikilpailuksi. Entisten yhteistyökumppanien lisäksi mukaan pyydettiin Stora Enso ja Apu-lehti. Samalla jaettiin ensimmäistä kertaa Apu-lehden erikoispalkinto, jonka sai Anneli Kanto. Valinnan teki kirjailija Juha Itkonen.

Vuonna 2006 Martti Joenpolven novellikilpailun rinnalle perustettiin Suuri runokilpailu, ja vastedes novellien ja runojen paremmuudesta kisataan vuorotellen. Kirjoituskilpailu järjestetään joka toinen vuosi, ja seuraavan kerran vuorossa on Suuri runokilpailu 2012. Kilpailun parhaimmistosta koottu Runot-antologia julkaistaan vuoden 2013 alussa.

Novellikilpailuun osallistuvien kirjoittajien määrä on pysynyt kautta vuosien korkeana. Yleensä kilpailutöitä on saapunut yli tuhat ja luettavia liuskoja on ollut toistakymmentä tuhatta. Osanottajien määrä on jonkin verran vaihdellut vuosittain, mutta nyt kilpailu on osallistujamäärissä arvioituna jälleen vahvassa nousussa.