Ajankohtaista

Mediatiedote 5.1.2016

Martti Joenpolven novellikilpailussa jälleen innokas osanotto

Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton järjestämään Martti Joenpolven novellikilpailu, Novellit 2016 on päättynyt. Kilpailuun osallistui yhteensä yli 800 nimimerkkiä reilulla tuhannella novellilla. Novellikilpailun parhaimmisto julkaistaan Novellit 2016 -antologiana. Antologia sekä kilpailun voittajat julkistetaan Nuoren Voiman Liiton Prosak-klubilla Helsingissä 16.2.

Novellikilpailun kolmelle parhaalle jaetaan palkinnot. Ensimmäinen palkinto on 2 000 euroa, toinen 1 000 euroa ja kolmas 500 euroa. Kilpailun tuomaristossa toimivat kirjailijat Hannu Simpura, Johanna Sinisalo ja Selja Ahava sekä Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittajat Salla Pulli ja Anna Kervinen.

 

Lehdistötiedote

Martti Joenpolven novellikilpailu 2016

Nuoren Voiman Liitto ja Gummerus ylpeinä esittävät: Martti Joenpolven novellikilpailu 2016!

Kilpailuaika on 1.4.–3.8.2015. Tuomaristoon kuuluvat kirjailijat Selja Ahava, Hannu Simpura ja Johanna Sinisalo sekä kaksi Gummeruksen edustajaa. Voittajien tekstit julkaistaan Novellit 2016 -kokoelmassa, joka ilmestyy alkuvuonna 2016.

Kilpailu on avoin kaikille vähintään 18 vuotta täyttäneille kirjoittajille, jotka eivät ole aikaisemmin julkaisseet kaunokirjallista teosta. Omakustanteet ja antologiat eivät ole este kilpailuun osallistumiselle. Novellien aihepiiriä ei rajoiteta.

Palkinnot

I palkinto 2 000 €
II palkinto 1 000 €
III palkinto 500 €

Palkittujen novellien lisäksi Gummerus julkaisee kymmenkunta parhainta tekstiä Novellit 2016 -antologiana. Novellikilpailun voittajat sekä antologia julkaistaan alkuvuonna 2016. Voittajille ja antologiaan valituille ilmoitetaan 31.10.2015 mennessä. Muille kilpailijoille ei erikseen ilmoiteta sijoitusta.

Osallistumisohjeet


Valitse paras tai parhaimmat novellisi (yhteensä enintään 20 liuskaa) ja lähetä ne 3.8.2015 mennessä Nuoren Voiman Liiton toimistoon nimimerkillä. Kilpailu käydään nimimerkeillä raadin puolueettomuuden takaamiseksi. Sulje nimesi ja yhteystietosi erilliseen kirjekuoreen, jonka päällä on nimimerkkisi.

"NOVELLIT 2016"
Nuoren Voiman Liitto ry
Fredrikinkatu 23 D 4
00120 Helsinki

Novellit pyydetään kirjoittamaan koneella yhdelle puolelle paperia, noin 30 riviä per sivu. Käsinkirjoitettuja töitä ei lueta. Kilpailutöitä ei palauteta, joten lähettäjän kannattaa ottaa niistä itselleen kopiot. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden julkaista antologiaan valittuja tekstejä novellikilpailun yhteydessä.

Yleisölle järjestetään Facebookissa käytävä kilpailu antologiaan valittujen novellien parhaasta ensimmäisestä lauseesta ennen kirjan julkaisua. Voittaja julistetaan palkintojenjakotilaisuudessa.

Arvostelupalvelu


Mikäli haluat teksteistäsi lausunnon Nuoren Voiman Liiton maksullisesta arvostelupalvelusta, mainitse siitä erillisessä saatteessa. Älä sulje saatetta nimimerkkikuoreen. Arvostelun hinta on NVL:n jäsenille 30 € ja muille 45 €. Voit myös tässä yhteydessä ilmoittaa haluavasi jäseneksi, saat jo tämän arvostelun jäsenhintaan. NVL:n jäsenmaksu yli 18-vuotiaille on 15 €.


Lisätietoja
Nuoren Voiman Liitto: Koulutussihteeri Laura Laitinen, laura.laitinen(at)nuorenvoimanliitto.fi, p. 044 303 7819
Gummerus: Kustannustoimittaja Anna Kervinen, anna.kervinen(at)gummerus.fi, p. 010 6836 270
Kilpailun nettisivut: http://www.novellit.fi/fi/ 

 

Novellikilpailun parhaat on julkistettu

Lehdistötiedote
16.2.2011

Gummeruksen, Nuoren Voiman Liiton ja HansaBookin järjestämään Martti Joenpolven novellikilpailuun osallistui 787 nimimerkkiä, joista Novellit 2011 -antologiaan (Gummerus) valikoitui 12 tarinaa. Raadin mukaan novelleista piirtyy rehellinen kuva tämän päivän suomalaisten ongelmista, mutta myös vaikeuksien voittamisesta ja elämän jatkumisen mahdollisuudesta.
Raadin muodostivat tänä vuonna kirjailijat Turkka Hautala ja Katja Kettu, viestinnän ammattilainen Kirsi Piha sekä kustannuspäällikkö Mikko Aarne ja kustannustoimittaja Nina Gimishanov.
Raadin mukaan perinteisten sota- ja historiakuvausten vastakohtana näkyi vahva omaelämäkerrallisen kirjoittamisen tarve, jossa nousivat esiin varsinkin nuoruuden kasvukivut ja perhetragediat. Novelleissa saivat äänen myös vanhukset, joiden elämää ja yksinäisyyttä kuvattiin harvinaisen paljon.

Voittajanovelli on Heidi Vaattovaaran Synkkäsimo, joka sulatti raadin sydämet lempeällä, tragikoomisella ja todentuntuisella kuvauksella ihmisen kaipuusta, kontaktin rakentamisen yrityksestä ja ponnistelusta kohti onnea. Toiselle sijalle ylsi Antti Ritvasen Poika ja äiti, joka kuvaa monitasoisesti elämän solmukohtia, kuoleman ja syntymän kosketuspintoja. Kolmanneksi sijoittui Jenna-Marisha Rasi-Koskisen Neljäs talo, jossa katsellaan lapsen silmin markkinataloutta ja sen vääjäämättä tuottamia pettymyksiä.
Kunniamaininnan saivat Marjatta Saarelan Puurattaat, joka on hienon hallitulla ja vähäeleisellä kielellä toteutettu novelli rikoksesta ja sen jättämästä jäljestä ihmismuistiin, sekä Virpi Marjomaa-Rajamäen Pitkä matka pihan poikki, joka kertoo vanhemman menettämisestä lapsen silmin.
Muut antologiaan valitut novellit ovat Kari Välimäen Peili, Salla Klemolan Linnut, Riina Paasosen Taikuri ja apulainen, Ari Ihanderin Kondenssivettä, Emilia Leppälän Lakeus silmissään, Asta Ikosen Kotka ja Elina Pitkäsen Matteuksen evankeliumi.

Lisätietoja Katja Leino, viestintäpäällikkö, p. 0400 132 642 tai 010 6836 204, katja.leino@gummerus.fiLehdistötiedote
18.8.2010

Martti Joenpolven novellikilpailussa jälleen innokas osanotto

Gummeruksen, Nuoren Voiman Liiton ja HansaBookin järjestämään Martti Joenpolven novellikilpailu, Novellit 2011 on päättynyt. Kilpailuun osallistui yhteensä 788 nimimerkkiä. Novellikilpailun parhaimmisto julkaistaan Novellit 2011 -antologiana. Antologia sekä kilpailun voittajat julkistetaan Nuoren Voiman Liiton ensi vuoden helmikuun Prosak-klubilla Helsingissä.
Novellikilpailun kolmelle parhaalle jaetaan palkinnot. Ensimmäinen palkinto on 2 000 euroa, toinen 1 000 euroa ja kolmas 500 euroa. Kilpailun tuomaristossa toimivat kirjailijat Turkka Hautala ja Katja Kettu, viestinnän ammattilainen ja Lukupiiri-blogin emäntä Kirsi Piha sekä kustannustoimittaja Nina Gimishanov. Tuomariston puheenjohtajana on Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mikko Aarne.
"Olen iloinen että osallistujien määrä on jälleen suuri. Suomalaisen kirjallisuuden elinvoima on kirjoitusharrastuksen varassa, ja se näyttää voivan mainiosti", Mikko Aarne sanoo.Lehdistötiedote
25.5.2010

Martti Joenpolven novellikilpailu ”Novellit 2011” palaa välivuoden jälkeen

Gummerus, Nuoren Voiman Liitto ja HansaBook julistavat alkaneeksi Martti Joenpolven novellikilpailun, Novellit 2011. Kilpailun tuomaristossa toimivat kirjailijat Turkka Hautala ja Katja Kettu, viestinnän ammattilainen ja Lukupiiri-blogin emäntä Kirsi Piha sekä kustannustoimittaja Nina Gimishanov. Tuomariston puheenjohtajana on Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mikko Aarne. Novellit 2011 -kilpailuun voi osallistua 6.8.2010 asti.

Martti Joenpolven novellikilpailussa jaetaan kolme palkintoa: I palkinto 2 000 €, II palkinto 1 000 € ja III palkinto 500 €. Novellikilpailun parhaimmisto julkaistaan Novellit 2011 -antologiana helmikuussa 2011. Voittajille ja antologiaan päässeille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

"Gummeruksen historia novellien julkaisijana juontaa aina vuoteen 1873, jolloin perustajamme Kaarle Jaakko Gummerus julkaisi kustannuksellaan "Alkuperäisiä suomalaisia uuteloita" eli novelleja. Martti Joenpolven novellikilpailun järjestämisellä olemme halunneet edistää suomalaista kirjoittamisharrastusta. Olen ylpeä siitä, että novellikilpailusta on muodostunut maamme merkittävin kirjoituskilpailu, joka tarjoaa jälleen väylän lahjakkuuksien esiinmarssille", sanoo Mikko Aarne.

Novellikilpailuun osallistuvien kirjoittajien määrä on pysynyt kautta vuosien (1996–2008) korkeana. Yleensä kilpailutöitä on saapunut yli tuhat ja luettavia liuskoja on ollut toistakymmentä tuhatta. Kilpailuraadissa on vuosien varrella ollut useita nimekkäitä kirjailijoita ja kirjallisuuselämän vaikuttajia, muiden muassa Silja Hiidenheimo, Kaija Valkonen, Tomi Kontio, Petri Tamminen, Laura Honkasalo ja Mikko Rimminen.

Kilpailu on vuosien saatossa toiminut ponnahduslautana kymmenille tuleville kirjailijoille, joiden joukossa ovat esimerkiksi Armas Alvari, Turkka Hautala, Essi Henriksson, Riku Korhonen, Tuomas Kyrö, Sofi Oksanen ja Jussi Siirilä.

Lisätietoja:

Gummerus, viestintäpäällikkö Tuuli Kousa tuuli.kousa@gummerus.fi, p. 010 683 6204

Nuoren Voiman Liitto, tuottaja, Anna Nurro anna.nurro@nuorenvoimanliitto.fi

 

Martti Joenpolvi (s. 1936) Martti Joenpolvi on vuodesta 1959 lähtien julkaissut yhdeksän novellikokoelmaa ja yksitoista romaania. Joenpolvea pidetään ennen kaikkea hienona novellistina, jonka kieli on tiiviydessään ja merkitsevyydessään mestarillista ja huumori sarkastista. Tarkkanäköisyydessä häntä on usein verrattu Tšehoviin. Joenpolvi on tiukan draaman rakentaja, yhtä hyvä komedian kuin tragedian näyttämöllä, suomalaisen novellin huippunimi.

Gummerus Lehtori Kaarle Jaakko Gummerus aloitti kustannustoiminnan yhdessä vaimonsa Gustavan kanssa vuonna 1872. Kaarle Jaakko ja Gustava halusivat kantaa kortensa kekoon kansan valistamiseksi ja julkaista painotuotteita huviksi ja hyödyksi kaikille Suomen kyläläisille. Gummerus on toiminut jo 135 vuotta suomalaisena perheyhtiönä, jonka omistajat ja henkilökunta kunnioittavat Kaarle Jaakon alkuperäistä liikeideaa ’huviksi ja hyödyksi’. Kustantamo julkaisee kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta sekä tieto- ja harrastekirjoja. Kustannusohjelmaan kuuluvat myös sanakirjat ja kielten kirjat. Osana Gummerusta toimii tietokirjoja julkaiseva Ajatus Kirjat. Lue lisää: www.gummerus.fi

Nuoren Voiman Liitto ”Nuoren Voiman Liitto on valtakunnallinen, kaikille avoin ja poliittisesti sitoutumaton kirjallisuusyhdistys, jonka tarkoituksena on tukea eri-ikäisiä kirjoittajia ja edistää kirjallisuuden asemaa ja tunnettavuutta. Liitto julkaisee Nuori Voima -kirjallisuuslehteä, edistää luovaa kirjoittamista sekä järjestää monia erilaisia kirjallisuustapahtumia kuten Prosak-proosailtoja ja Runokuu-festivaalia. Nuoren Voiman Liitolla on pitkät perinteet kirjoituskilpailujen järjestämisessä. Kilpailut ovat oiva tapa tukea ja kannustaa nuoria kirjailijoita”, kertoo tuottaja Anna Nurro. Lue lisää: www.nuorenvoimanliitto.fi

HansaBook "HansaBook on uusi tarvepainatuspalvelu kirjakustantajille. HansaBookin avulla kustantaja pitää kirjan saatavilla ja vähentää turhaa varastointia - ekologisesti tottakai. Nyt suomalaisella kirjallisuudella on aiempaa paremmat mahdollisuudet päätyä kansien sisään ja lukijoiden iloksi. Hyvälle kirjallisuudelle riittää aina kysyntää ja sitä sanomaa haluamme olla korostamassa myös Novellikilpailussa", kiteyttää HansaBookin kehittäjä Minna Kokka. Lue lisää: www.hansabook.fi

 

 

Lehdistötiedote
14.2.2008

Novellit nousussa – lyhyet tarinat sopivat nopeatempoiselle nautiskelijalle

Tänään julkistetussa Novellit 2008 -antologiassa (Gummerus) on merkillepantavaa valikoituneiden tekstien edellisiä vuosia korkeampi taso. Novellit istuvat hyvin nykyihmisen elämänrytmiin, sillä lyhyet tarinat kulkevat mukana ja ovat mainiota luettavaa esimerkiksi työmatkoilla. Novellit 2008 -antologian kymmenen tarinaa on koottu Martti Joenpolven novellikilpailun lähes tuhannen osallistujan joukosta. Tuomaristolla oli luettavanaan jopa 15 000 liuskaa tekstiä, mikä kertoo suomalaisten kirjoittamisinnostuksesta.

Novellikilpailun tuomaristoon kuuluivat kirjailijat Tuuve Aro, Laura Honkasalo ja Jouko Sirola sekä Gummeruksen kustannuspäällikkö Mikko Aarne ja kustannustoimittaja Nina Gimishanov. Raati menetti voittajanovellille sydämensä: ”Olavi Koistisen Lonely Planet on hätkähdyttävän monisävyinen kertomus. Hyväntekijänä vieraaseen kulttuuripiiriin tuppautuva päähenkilö kohtaa odotustenvastaisen, tylyn arjen. Kertomuksessa läikähtelee samaan aikaan hervoton huumori ja jyrkkä tragedia.”

Toiselle sijalle nousi Joonas Konstigin Uusi kaveri, joka on vakuuttava kuvaus ostarin alamaailmasta. Tuomaristo piti Konstigia lupaavana hienovaraisten inhimillisten hierarkioiden käsittelijänä. Kolmanneksi nousi Satu Virtasen kokeellinen novelli Kuun paikka avaruudessa, jossa kirjoittaja möyhentää miesten tyhjäntouhukasta elämää satumukaelman keinoin.

Kunniamaininnan novellikilpailussa saivat Turkka Hautalan miesten välisiä suhteita käsittelevä Kampela ja omenapuu sekä Reeta Törrösen nuorenparin ensi askeleita kuvaava Jäämeri. Apu-lehden erikoispalkinnon sai Marjaana Tirkkosen dementiaa käsittelevä Lahja-novelli ja palkinnon saajan valitsivat kirjailija Juha Itkonen ja toimitussihteeri Jukka Väänänen. Lisäksi antologiaan valittiin Tiina Laitila Kälvemarkin novelli Näky, Anu Lahtisen novelli A:n kanssa, Minna Moisasen novelli Odotus ja Kati Liimatan novelli Sireenimaja.

 

Novellit 2008

Improvisaatioteatteri Stella Polaris antaa Novellit 2008 -kilpailun voittajatarinoille vauhtia
torstaina 14.2. klo 18.00 Kulttuuritehdas Korjaamolla. Töölönkatu 51 B, Helsinki

Tilaisuudessa julkistetaan Martti Joenpolven novellikilpailun voittajat ja Novellit 2008 -antologia.