


Novellit 2016
Martti Joenpolven novellikilpailussa jälleen innokas osanotto
Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton järjestämään Martti Joenpolven novellikilpailu, Novellit 2016 on päättynyt. Kilpailuun osallistui yhteensä yli 800 nimimerkkiä reilulla tuhannella novellilla. Novellikilpailun parhaimmisto julkaistaan Novellit 2016 -antologiana. Antologia sekä kilpailun voittajat julkistetaan Nuoren Voiman Liiton Prosak-klubilla Helsingissä 16.2.
Novellikilpailun kolmelle parhaalle jaetaan palkinnot. Ensimmäinen palkinto on 2 000 euroa, toinen 1 000 euroa ja kolmas 500 euroa. Kilpailun tuomaristossa toimivat kirjailijat Hannu Simpura, JOhanna Sinisalo ja Selja Ahava sekä Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittajat Salla Pulli ja Anna Kervinen.
Martti Joenpolvi
Suomalaisen novellin mestariksi mainittu Joenpolvi kirjoittaa arjesta ohi arkisuuksien. Pitelemätön kieli ja tunnelma ovat kiinni ajassa. Nainen miehen reviirillä on osoittautunut kestäväksi aiheeksi. Joenpolvea vapaasti muunnellen: aika ei ole pystynyt hiomaan hänen tuotantoaan edes ”kahden nollan hiekkapaperilla.”
Tuomas Kyrö novelleista

"Kun asuin Helsingissä, novellin piti olla luettavissa alusta loppuun välillä Nordenskjöldinkatu - Brahen kenttä. Nyt se saa kestää sänkyyn laskeutumisesta nukahtamiseen.
Pidän esimerkiksi Juha Seppälän ja Petri Tammisen lyhytproosasta sekä Rosa Liksomin novelleista. Lähdin aikanaan mukaan Martti Joenpolven novellikilpailuun, koska voittajalle luvattiin rahapalkinto. Olin köyhä. Teksti syntyi yhdeltä istumalta kilpailun viimeisenä postituspäivänä, ja sen huomaa. En voittanut. Palkitsemistilaisuudessa oli nihkeä samppanjatarjoilu.
Mallia novellien kirjoittamiseen ei kannata liikaa etsiä muiden novellistien tai kirjailijoiden töistä, ellei halua kirjoittaa toisten kirjoittamia novelleja. Eikä kannata laittaa novelliin Keskinen tai Repa -nimisiä henkilöhahmoja."
Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö on julkaissut romaaneja, sarjakuvia, kolumneja ja kuunnelmia. Hänen romaaninsa Liitto (WSOY, 2005) oli Finlandia-palkinnon ehdokkaana.
Riku Korhonen novelleista
"Nopea kerronta-asetelman nurin kääntäminen on novellin taidetta hienoimmillaan. Eräänä lempinovellinani voisin mainita Paul Bowlesin huikean "You Are Not I" -novellin, johon sisältyy juuri tuo mainitsemani yllätyskäänne. Siinä kerronnan näkökulma on hajotettu hienosti ja tarinan aihetta eli mielisairautta käsitellään valottavalla tavalla. En yleensä jaksa innostua runollisista säätilantarkkailunovelleista, jotka perustuvat pääasiallisesti vain tunnelman luomiseen. Kaipaan lyyrisyyden vastapainoksi rakenteellista liikettä. Suosikkejani ovat Franz Kafka ja Kjell Askildsen.
Osallistujille sanoisin: Kirjoittakaa novelli, luettakaa se vähintään kahdella luottolukijalla, työstäkää novellia kommenttien perusteella ja lähettäkää se matkaan. Jos ette menesty, älkää masentuko. Muistakaa, että kilpailutulokset ovat aina raatiensa näköisiä."
Riku Korhonen
Riku Korhonen voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon vuonna 2003 esikoisteoksellaan Kahden ja yhden yön tarinoita (Sammakko). Sen jälkeen hän on julkaissut runoja, lyhytproosaa sekä Lääkäriromaanin (2008), joka sai Kalevi Jäntin palkinnon ja Aboa-palkinnon.
Essi Henriksson novelleista
"Novelli on tunnelmapala, joka kehittyy yhden idean ympärille niin kuin lyhytelokuva. Hetkeen keskittyvän tekstin voi kirjoittaa missä vain; kirjoitin kilpailunovellini yöllä Lontoon lentokentällä, kun odotin seitsemän tuntia jatkolentoa ja oli liian kylmä nukkumiseen.
Novelli voi lähteä mielikuvasta, jossa ei ole sen enempää logiikkaa, tai yhtä hyvin asioista, jotka muuten tulisivat uniin. Nostalgia ja aistimuistot tuovat lihaa tekstin luiden ympärille. Silti kieli on novellissa tärkeintä ja hengittävän rytmin hakemisessa on työtä tehtävä samalla pieteetillä kuin runoja kirjoittaessa. Koska novelli vielä lajina hakee muotoaan, sen kirjoittamisessa on luotettava intuitioon. Kilpailunovellini tyylin pohjalla ovat ehkä perimmiltään enemmänkin Baudelairen proosarunot kuin varsinaiset novellit, enkä osaisi tekstiäni tiettyyn kategoriaan sijoittaakaan."
Essi Henriksson
Essi Henrikssonin esikoisromaani Ilmestys (Gummerus) ilmestyi 2007. Henriksson sijoittui Martti Joenpolven novellikilpailun parhaimmistoon ja hänen tekstinsä julkaistiin Novellit 2006 -antologiassa. Seuraava romaani Paljain käsin ilmestyy 2011.
Armas Alvari novelleista

"Hyvässä novellissa vetävä kieli on ykkösasia ja tapahtumat tulevat toisena. Yllätyksellisyyttä pitää olla. Inspiraation novelliin löytää lukemalla runoja ja novelleja ihan kioskikirjoista lähtien. En suostu uskomaan, että novellin kirjoittamiseen tarvittaisiin erikoisolosuhteita, itse kirjoitan kahdeksasta neljään kotona työhuoneella.
Olen osallistunut kilpailuun vuodesta 1996, ja 2005 novellini pääsi ensimmäisen kerran antologiaan. Kilpailu on joka kerta ollut hyvä ja kannustava kokemus. Sen tarkoitus ei ole vain menestys vaan lukemaan ja kirjoittamaan innostaminen, kirjallisen harrastuksen lisääminen. Harmittaa, etten itse voi enää osallistua."
Armas Alvari
Armas Alvarin esikoisteos Varmat tapaukset (Tammi) voitti Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon 2006. Hän on julkaissut sen jälkeen lisää lyhytproosaa.
Jussi Siirilä novelleista
"Tyhjän ruudun eteen ei kannata mennä istumaan ilman ideaa. Väkisin puristaminen tappaa novellin. Parempi vaikka lähteä kävelylle ja unohtaa koko homma hetkeksi. Pitää katsella maailmaa: ristiriidasta syntyy kipinä idealle ja kummallisuus antaa sille siemenen. Idean saaminen on novellin kirjoittamisen tärkein hetki, loppu on ylöskirjoittamista.
Novellissa pitää olla jonkinlainen koukku. Tumma huumori on ehdotonta plussaa. Jos itse nauraa omille jutuilleen se on hyvä merkki - tosin ei aina.
Tällainen kilpailu on hyvä väylä kokeilla, innostuuko joku muukin omasta tekstistä. Omalle kirjailijanuralle kilpailu oli ehdoton alkupotku."
Jussi Siirilä
Jussi Siirilä toimii vapaana kirjailijana ja on julkaissut kahdeksan teosta; novelleja, romaaneja ja lastenkirjan. Siirilän seuraava romaani Historia on minut vapauttava (Gummerus) ilmestyy 2010.
Anneli Kanto novelleista
"Minua ilahdutti suuresti, kun luin yhtenä kesänä Dostojevskin varhaisia novelleja. Ne olivat helvetin huonoja! Siinä sitä mietti, että jostain tuokin on aloittanut. Tähän kilpailuunkin pitäisi lähteä sillä asenteella, että rohkeasti vaan, ei siinä mitään menetä. Jos ei menesty niin entä sitten. Eipä siitä rangaistakaan.
Kirjoitan mieluiten sängyssä isoihin tyynyihin nojaten, läppäri sylissä ja koira jaloissa lämmittämässä. Novellissa täytyy olla kaksi tai kolme yhteen sopimatonta palaa, jotka omituisesti yhdistyvät. Suurin inspiraatio on silmien kautta tuleva informaatio: käyn paljon taidenäyttelyissä ja koluan Euroopan isoja museoita. Kirjoittaessa itseä ei saa verrata muihin. Kirjoittavaa minäänsä pitää kohdella hyvin ja ystävällisesti, sitä ei saa potkia päähän!"
Anneli Kanto
Anneli Kannon esikoisromaani Piru, kreivi, noita ja näyttelijä (Gummerus, 2007) oli Runeberg-palkinnon ehdokkaana ja toinen romaani Veriruusut (2008) sai kiittävän vastaanoton. Kanto sijoittui toiseksi vuoden 2006 Martti Joenpolven novellikilpailussa.
Sari Vuoristo novelleista
"Novellissa kaikki menee nappiin, kun kieli on kiehtovaa, tarina on hyvä ja lopussa tulee yllätys tai ratkaisu. Intensiteetti pysyy yllä.
Ennen tarvitsin aina rauhalliset ja hiljaiset olosuhteet kirjoittamiseen. Nykyään kirjoitan lapsen päiväunien aikana. Olen oppinut kirjoittamaan myös hektisissä oloissa ja tuntuu, että välillä teksti syntyy parhaiten kaaoksen keskellä.
Aihe voi syntyä melkein mistä vain. Ratikassa voi kuulla yhden lauseen, joka jää päähän pyörimään tai lehdestä lukea asian, jonka muistaa vielä kuukauden kuluttua. Joskus idea on syntynyt ihmisen nimestä. Kirjoittaessani minulla täytyy aina olla musiikkia taustalla. Toisinaan aihe voi herätä siitäkin."
Sari Vuoristo
Sari Vuoristo voitti ensimmäisen novellikilpailun vuonna 1996. Hänen seitsemäs teoksensa, novellikokoelma Laskettu aika (Gummerus) ilmestyi 2009.
Petri Tamminen novelleista
"Novelli on niin lyhyt, ettei siinä ehdi sanoa kuin tosiasioita. Tosiasiat tunnistaa siitä, että ne eivät huoju. Huonossa jutussa huojuu kaikki: kieli, tyyli, teema.
Tosiasioilla voi kuvata vaikka mitä, hyvin huojuviakin oloja. Antti Hyry on kirjoittanut novellin lattialautojen hankkimisesta, Veijo Meri lattian korjaamisesta. Kumpikin juttu kertoo suurista sielunsisäisistä asioista, toivosta, ihmisen ikuisesta yrityksestä.
Aloita novelli asian kohdalta. Jos aloittaminen tuntuu vaikealta, muistele J.Karjalaisen blues-kaavaa: "Älä hienostele, sano niin kuin asia on." Jos vaikealta tuntuu lopettaminen, tarkista onko juttu pari riviä aiemmin jo loppunut."
Petri Tamminen
Petri Tamminen tunnetaan lyhytproosan ja lakonisen huumorin mestarina. Hän on julkaissut kahdeksan teosta, joista tuorein Muita hyviä ominaisuuksia (Otava) ilmestyy 2010.
Sofi Oksanen novelleista
Yhdessä novellissa täytyy luoda kokonainen maailma. Se ei ole helppoa, vaikka siltä saattaa kuulostaakin. Henkilöistä, joista kirjoittaa, pitää tietää kaikki, vaikka novelli olisi vain yhden sivun mittainen. Turhia sanoja ei saa olla yhtään. Pitkässä proosassa pidän polveilevasta kerronnasta, mutta novellissa ekonominen, tiukka kieli toimii paremmin. Rivien välistä luettavaa pitää olla tarpeeksi.
Lähdin kilpailuun mukaan, koska kirjoittavana ihmisenä halusin päästä eteenpäin. Tämä oli lisäksi hyvä tapa testata, vastaako oma teksti muiden käsitystä hyvästä tekstistä. Kirjoitan mieluiten paikassa, jossa voi keskittyä ja tietysti saa tupakoida. Suosikkinovellistejani ovat muun muassa Rosa Liksom ja Aino Kallas.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen on julkaissut novelleja, romaaneja, kuunnelmia ja näytelmän. Hän sai Finlandia-palkinnon, Runeberg-palkinnon sekä Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Puhdistus (WSOY, 2008).